zondag 10 januari 2010

Dodenwandeling door de Beethovenstraat


Vandaag heb ik een digitale tocht gemaakt door de Beethovenstraat van 1 februari 1941. Dat kan via de website joodsmonument.nl, waarop vrijwel alle Joden staan geregistreerd die de oorlog niet hebben overleefd.
Mijn wandeling begon bij Beethovenstraat 3A-I hoog. Daar woonde het gezin van weduwe De Groot-Logger. Dochter Rozette, op 2 september 1917 geboren in Amsterdam, werd op 11 juni 1943 vermoord in de gaskamers van Sobibor. Haar moeder en een broer of zus overleefden de oorlog, aldus de summiere gegevens op joodsmonument.nl. Hun buren waren Salomon en Marianne Kinsbergen op 3B-I, die op nr 5 een stoffenzaak hadden. Op de beletage woonde hun dochter Judith, die pianiste was. Zij overleden alledrie in Bergen-Belsen.
De reeks huisnummers met Joodse bewoners is enorm. Volgens joodsmonument.nl woonden er 300 Joden in de straat, van wie er 254 de oorlog niet overleefden: enkelen pleegden zelfmoord, een paar stierven een natuurlijke dood in Westerbork; het merendeel werd vermoord in de kampen. De helft van de Beethovenstraatjoden had de Nederlandse nationaliteit; de andere helft bestond merendeels uit Joodse vluchtelingen uit Duitsland. Bijvoorbeeld de Duitse koopman Naphtali Jacobson die met zijn vrouw Berta en hun kinderen Bernhard, Ernst, Sara en Dina voor de oorlog uit Hamburg naar Nederland was gevlucht en onderdak vond op Beethovenstraat 111. Naphtali kon zijn gezin door ziekte niet meer onderhouden en kreeg financiĆ«le steun van kennissen. Ouders en kinderen werden in augustus 1942 in Auschwitz vergast. Bij hun vroegere woning in Hamburg op Rappstrasse 2 is bovenstaande gevelsteen aangebracht (bron: joodsmonument.nl).
Een gevelstenenproject ter herdenking van de Joodse slachtoffers van de nazi's zou de Beethovenstraat veranderen in een monument met een lengte van honderden meters.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten