woensdag 20 januari 2010

Een incident van niks
De Nationale Ombudsman heeft zich het afgelopen jaar niet alleen gebogen over de klacht van Beethovenstraatlogé Edwin de Roy van Zuydewijn, maar ook over een incident dat op 2 april 2008 plaatsvond op het kruispunt Stadionweg/Beethovenstraat. Die dag kreeg een vrouw die met haar dochter en hond op de fiets door het rode licht was gereden een bekeuring. De agent bleek niet gevoelig voor haar verweer dat ze het rood alleen maar had genegeerd om door te steken over het aangrenzende zebrapad, waar het wel groen was. De vrouw legitimeerde zich met haar rijbewijs, maar omdat daar alleen haar adres in stond wilde de agent ook haar postcode weten. De vrouw, geïrriteerd door de in haar ogen onterechte bekeuring, weigerde deze te geven. De agent ging op zijn strepen staan en liet een busje komen om de vrouw te laten afvoeren naar het bureau. De vrouw noemde toen toch maar haar postcode, naar eigen zeggen omdat de agent had gedreigd dat kind en hond niet mee mochten naar het bureau (wat de agent later ontkende).
Zij was zo verontwaardigd over haar behandeling dat ze een klacht indiende bij de klachtencommissie van de politie. Toen deze klacht ongegrond werd verklaard richtte ze zich tot de Nationale Ombudsman. Deze oordeelde eind vorig jaar dat het op zichzelf redelijk was de vrouw om haar postcode te vragen, maar dat de politie zo professioneel had moeten zijn om deze kwestie niet te laten escaleren. Dreigen met afvoeren naar het bureau was een veel te zwaar middel, zo essentieel was die postcode nu ook weer niet.
Met het horen van alle betrokkenen, het bestuderen van relevante wetsteksten en het schrijven van het rapport moeten vele honderden manuren gemoeid zijn geweest.
Uit het rapport blijkt dat de politie die dag controleerde op door rood rijden omdat er relatief veel verkeersongevallen gebeuren op het kruispunt Stadionweg/Beethovenstraat, het is een van de blackspots in de stad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten